Om Peter Rosén

Intresset för natur, friluftsliv och foto har nu blivit mitt yrke. Jag kom till Abisko som forskare 1999 och gjorde mitt första bildspel om norrsken och den lappländska naturen 2001. Sedan dess har jag tillbringat många hundra dygn i den lappländska naturen för att försöka fånga norrskenet och den lappländska naturen på bästa sätt. Det är min passion, jag är en livsnjutare som älskar vildmark och som fortfarande, efter 15 år i Abisko, älskar den förföriska norrskendansen på vinterhimmeln och den vilda den fina natur som omger mig.

Jag fotograferar och arrangerar kurser i norrskens- och naturfotografi för människor från hela världen. Eftersom jag har en bakgrund som biolog och forskare vid Umeå universitet och är docent i miljövetenskap berättar jag gärna om den lappländska naturen och hur klimatförändringar påverkar livet i norr på mina kurser. Kurserna håller oftast ett samiskt tema eftersom jag tror att gästerna är intresserade av att lära sig mer om den skandinaviska urbefolkningen. Jag samarbetar även med andra etablerade fotografer i regionen och Nutti Sámi Siida, ett samiskt företag som erbjuder genuina samiska upplevelser.

Tillsammans med Lisa Holmström gav jag förra vintern ut min första bok ”Aurora Borealis i Lappland” på eget förlag. Boken finns på svenska, engelska och tyska och har redan sålt i 7 000 exemplar. I december släppte jag min första e-bok: ”Aurora Borealis – the Science, Folklore & How to Photograph the Aurora”, och hoppas på en lika stor succé. E-boken är betydligt lättare att nå ut med utanför Sveriges gränser.

På min hemsida kan man köpa bilder online men även lära sig hur man bäst fångar norrsken på bild. Jag har även samlat den bästa informationen från NASA, IRF i Kiruna och livekameran i Abisko för att underlätta norrskensskådning. Där finns även populärvetenskapliga texter om hur norrsken uppstår samt om den gamla folktron. På sidan finns också information om mina fotokurser, böcker mm.

Kanske träffas vi snart vid foten av fjället …

Porträtt Peter Rosen, foto Per Carlsson
Foto Per Karlsson

www.lapplandmedia.se