Norrskensturismen mot nya höjder

Norrskenet lockar allt fler människor till Abisko för att uppleva det fascinerande skådespelet på vinterhimlen. Igår fick Aurora Sky Station en tredjeplats i TRIP Global Award 2013 ”som Sveriges bästa upplevelse” och CNN travel rankar den som en av de bästa platserna på jorden för norrskensskådning. Det kommer folk från hela världen för att skåda och fotografera Aurora Borealis, som är den internationella benämningen.

Hotellen i Abisko har i år ännu högre beläggning inför vintern tack vare den stadigt växande norrskensturismen och i dagarna slår ett nytt logi upp portarna.
-Redan förra vintern var ett extremt bra år, säger Peter Rosén, norrskensfotograf som bott i Abisko sedan 1999. Denna vinter är förutsättningarna ännu bättre och just nu till helgen väntas kraftiga norrsken som kanske kommer att kunna ses även söderut i Sverige . Under 2013-2014 väntas solaktiviteterna nå sitt maximum vilket gör att vi kan förvänta oss ännu kraftigare norrsken.

Säsongen har börjat mycket bra med många fina norrsken, bland annat när ett stort japanskt filmteam nyligen besökte Kiruna för att producera en timslång film för japansk TV.
-Vi hade riktig tur. Deras sista kväll vid Torneälven bjöd på de finaste norrsken jag sett under hösten och under några timmar fångande jag 7 000 bilder till deras film, berättar Peter Rosén. Han blir filmens huvudperson som norrskensexpert och fotograf. Filmen kommer att sändas omkring jul för en publik på omkring tio miljoner tittare. Ungefär samtidig landar ett direktflyg från Tokyo i Kiruna med julfirande Japaner.

Peter Rosén släpper nu också sin första norrskensfilm som kan ses på Vimeo http://vimeo.com/lapplandmedia/aurora. Bilderna är tagna under de senaste tre åren i Abisko, Kiruna och svenska Lappland. Nu jobbar jag vidare på en längre film som beräknas bli färdig till nästa vinter.

Aurora Borealis – the Spirit of Swedish Lapland from LapplandMedia – by Peter Rosén on Vimeo.

Peter Rosén märker väl av turisttillströmningen. Hans norrskensfotokurser är mycket populära och förra året fick han gäster från 18 olika länder. I år anställer han två fotografer för att klara ruljangsen med kvällskurser för besökare i Abisko.